Passa al contingut principal

Terra baixa (reconstrucció d'un crim) al Teatre nacional de Catalunya

Ahir vaig veure Terra baixa (reconstrucció d'un crim) al Teatre nacional de Catalunya.

Aquesta original l'obra pren com a punt partida el final del "Terra Baixa" per seguir-la, tot reconstruït els fets com si es tractés d'un thriller d'Àgata Christie (en el qual, ja sabem l'assassí, això sí), però també aprofundint en el que passa després, així com trobar-ne un final inesperat.

El text d'aquesta obra, de Pablo Ley, és dirigit per Carme Portacelli amb encert i resulta interessant no només pels amants del clàssic Terra Baixa d'Àngel Guimerà.

La posada en escena és original, i hi ha un fort contrast entre l'aspecte contemporani vist en vestuari (colorit i elegant) i escenografia (amb preponderància de llums industrials de tub, desplaçant-se a diferents alçades), moderns... i el català emprat, propi de fa més d'un segle, així com el fet que sigui proper, poc refinat (amb castellanisme, col·loquialismes i expressions populars), tal com l'original (que recordeu, és una de les obres més representades en català).

El repartiment és d'alts vols, amb un repartiment que costa d'oblidar, on trobem grans actors i actrius com Pepo Blasco (secundari de luxe), Borja Espinosa (em costarà no veure'l com a Manelic), Eduard Farelo (un amo que esgarrifa) i Anna Ycobalzeta (una Marta immensa), entre altres (ja que estem parlant d'un ampli repartiment), que ens regalem unes interpretacions estel·lars, que sens dubte constitueixen el punt més fort de l'espectacle, al meu entendre.

En definitiva, una bona obra que agradarà a diferents generacions d'espectadors, ja que a les butaques trobàvem per igual gent gran i adolescents, que en finalitzar l'espectacle es mostraven visiblement emocionats per haver estat presents en una proposta ben particular, barrejant tradició i modernitat. La podreu trobar fins al 26/02/23.

Nota: notable.




Sinopsi:

Una mirada del segle XXI al gran clàssic del teatre català

Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i un thriller magnífic sobre la lluita de classes.

Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX, a la Barcelona de l'anarquisme, i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. En Manelic ha matat en Sebastià per alliberar la Marta (i a ell mateix).

Una mirada contemporània i trepidant que llisca del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió.

Una història d’intriga i revolta que us deixarà enganxats a la cadira.